demokratiskolan

HUR

PÅVERKAR

JAG?

 
FMW demo.jpg
 

Exempel på  organisering från Järva

Det finns olika sätt att påverka samhället. Du kan rösta, gå med i ett parti, engagera dig i en idrottsförening, skriva debattexter, anordna seminarium eller manifestationer, skicka in medborgarförslag och organisera dig i området mellan valen. 

 
 

Exempel på föreningar i Järva

fmv1.jpg

Förorten Mot Våld (FMV)

FMV är en rörelse som bildats i Järva i samband med att fler ungdomar mördats i området. Organisationen arrangerar demonstrationer, seminarium och skriver debattexter för att för politiker på alla nivåer stoppa det dödliga våldet. 


Husby FF, BK BUSSENHUS, KISTA SC OCH RINKEBY UNITED

Husby FF, Kista SC och BK Bussenhus är några av de fotbollsföreningar på Järva som använder idrotten för att förbättra området. Genom att söka ekonomiskt stöd och utveckla egna ledare har föreningarna arrangerat verksamheter för ungdomar, såsom fotbollsskola och läxhjälp.

kistaSc.png

Abdimalek.JPG

Rinkeby föräldraråd 

Rinkeby Föräldraråd är föräldrar från Rinkeby som bestämde sig för att engagera sig och driva café, och för att påverka de sociala verksamheterna i huset och i området. 


Medborgarförslag - Vad är ett medborgarförslag?

Alla som bor på Järva kan lämna medborgarförslag till sin stadsdelsnämnd. Det betyder att du kan lämna konkreta förslag som handlar om stadsdelens ansvarsområde. Du kan skicka medborgarförslaget med post eller med e-post. Det går också bra att lämna förslaget direkt till stadsdelen, men det måste vara skriftligt. Varje medborgarförslag ska vara undertecknat med namn, adress och telefonnummer. Du behöver inte använda någon särskild blankett. Du får ett diarienummer efter inskickat förslag. Ditt ärende lyfts på ett nämndmöte. Därefter är det viktigt att du följer upp ärendet på sådana möten.

Exempel: Megafonen och Trean

Megafonen – organiserade sig politiskt för att förbättra levnadsvillkoren på Järva. Genom ett medborgarförslag till stadsdelen, en mediakampanj och påverkansarbete fick Megafonen igenom kravet att rusta upp femmamannaplanen Trean i Husby. 

Megafonen2.jpg

Offentlighet och Allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen ger invånare insyn i offentliga verksamheter. Bland annat genom att debatter i riksdag och kommunfullmäktige är öppna för allmänheten. Exempelvis har stadsnämnderna på Järva öppna möten en gång i månaden för boende i området. Handlingsoffentligheten ger invånare tillgång till information och handlingar som finns samlad på myndigheter. Det innebär att du har rätt att begära ut och läsa de handlingar som finns hos riksdagen, kommunen, landstinget och stadsdelen om det inte är sekretess.  


Politisk ordlista

 

Allmän handling - Allmänna handlingar ska enligt offentlighetsprincipen vara tillgängliga för alla att ta del av, om sekretess inte föreligger. 

Allmänna Val - Återkommande, direkta val, baserade på allmän rösträtt. Valen sker till riksdagen, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige.

Budget - Den ekonomiska planeringen för den närmaste framtiden eller för ett projekt.

Dagordning - Förteckning över ärenden som ska behandlas vid ett sammanträde. Föredragningslista.

Församling - Exempelvis folksamling, möte, kongress, stämma, riksdag. Fullmäktige är högsta beslutande församlingen i Stockholm stad och landstinget. 

Förtroendevald - Person som fått sitt politiska uppdrag av väljarna eller av en politisk församling.

Förvaltning - Består av opolitiska tjänstemän. Varje nämnd har en förvaltning, vars tjänstemän ska se till att de beslut som de förtroendevalda fattar genomförs. De tar fram underlag till beslut.

Handläggare - Tjänstemän som bereder och presenterar ett ärende samt skriver förslag till beslut.

Kommunfullmäktige - I Stockholms stads kommun är kommunfullmäktige den högsta politiska församlingen. I valet 2018 går det att rösta på partiernas och representanter i kommunen. 

Landstingsfullmäktige - Stockholms läns landsting är en demokratiskt styrd organisation med ansvar för hälso- och sjukvård inklusive tandvård samt kollektivtrafik. 

Ledamot - Förtroendevald medlem av den beslutande församlingen.

Majoritet - En politisk ledning som kan föra sin egen politik utan att förhandla med politiska partier som står utanför, eftersom den kan förlita sig på att beslutet går igenom ändå.

Motion - Skriftligt förslag från en eller flera ledamöter i en politisk församling. Ett ja till motionen betyder att församlingen ska göra som motionären föreslår. 

Opposition - Politiskt parti, eller grupper av politiska partier, som inte har en majoritet av mandaten.

Proposition - Ett annat ord för förslag, ofta från den styrande majoriteten till den beslutande församlingen. 

Regeringen - När väljarna har valt vilka 349 ledamöter som ska sitta i riksdagen utser riksdagen en statsminister. Därefter väljer statsministern vilka ministrar som ska ingå i regeringen och styr riket. Det gör regeringen genom att lägga fram förslag, propositioner, som riksdagen sedan ska ta ställning till. Enkelt uttryckt kan man säga att regeringen föreslår och riksdagen beslutar.

Riksdagen - Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Besluten som riksdagen fattar gäller i hela Sverige. Man kan säga att riksdagen fattar beslut på den nationella nivån. 

Rösträtt - Svensk medborgare som fyller 18 år har rätt att rösta i samtliga val. Utländsk medborgare som bott i Sverige i tre år och fyllt 18 år har rösträtt i kommun- och landstingsval men inte i riksdagsval. 

Stadsdelsförvaltning/Nämnd - Några av de frågor stadsdelsförvaltningarna ansvarar för är: kommunal förskola, äldreomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning, stadsmiljöarbete (till exempel skötsel av parker), socialpsykiatri, individ- och familjeomsorg, konsumentvägledning och fritids- och kulturverksamhet. 

Tjänsteperson - De anställda i förvaltningarna är opolitiska, dvs dessa arbetar som tjänstepersoner och har till uppgift att utföra det arbete som politikerna har beslutat om.