demokratiskolan

I september 2022 är det val i Sverige

Då röstar vi om vilka politiker som ska styra de närmaste fyra åren. Det är tre val samma dag. Politiker ska väljas till riksdag, kommuner och landsting. 

Vem kan jag rösta på? 

Du röstar på ett parti. Det svenska valsystemet baseras på partier. Mandat - platser i riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige - fördelas mellan partier. Läs mer om partierna nedan.

Personrösta

Om du vill att någon särskild kandidat i partiet ska bli vald går det att personrösta på den kandidaten. Du får bara personrösta på en kandidat.

Vem har rösträtt?

För rösträtt måste du ha fyllt 18 år. Rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare. Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du har varit folkbokförd i Sverige i 3 år.

Bilden är framtagen av Sveriges Kvinnolobby.

Bilden är framtagen av Sveriges Kvinnolobby.

De politiska partierna

De politiska partierna har sin bakgrund i olika rörelser som vill förändra samhället åt något håll. Rörelserna - som utvecklats till partier - grundar sig på olika idéer om hur samhället bör se ut, vilket ofta kallas för partiernas ideologi. Ideologierna ger en allmän bild av partiernas vision för samhället, deras människosyn, samt statens roll och ansvar. I tabellen står den ideologi partiet själv anser sig ha.  

 

Sakfrågor: 

 

Livssituationer

Bostad, kollektivtrafik och arbetsmarknad är exempel på frågor som är viktiga för Järvabor. Men vem beslutar om det: riksdagen, kommunen eller landstinget? Och hur påverkar jag? Här finns svaret på frågorna

Dåliga förutsättningar för studier

Ahmed känner att många av eleverna på Husbyskolan inte hade föräldrar som kunde hjälpa med läxorna vilket ledde till problem med studierna på gymnasiet. ”Det var jobbigt efter att jag började i andra skolor. Kände inte samma färdigheter som de andra eleverna.” Idag är Ahmed civilingenjör och vill nu förbättra gamla skolan i Husby, men är osäker vem som är politisk ansvarig över skolan.

Valsystem: Kommunen Stockholm stad och utbildningsförvaltningen är ansvariga för Husbyskolan och för andra grund/gymnasieskolor på Järva. Inför valet måste Ahmed ta reda på vad partierna vill göra för att förbättra skolorna i förorten. Även riksdagen är viktig då dessa bestämmer över skollagen och även elevernas senare studier på universitetet.

Organisering: Ahmed samlar vänner och diskuterar problemet. De startar läxhjälp. Han hör av sig till den specifika skolan, Stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, och till Folkets Husby för att fråga om ekonomiskt stöd, samarbete och en lokal att vara i.

Livssituationer.jpg

Social oro – ungdomar

Leila är orolig för den ökade kriminaliteten i Hjulsta. Hon menar att det finns ungdomar som struntar i skolan och hänger i centrum. Hon känner sig ändå trygg i området. ”Folk är rastlösa och har ingenting att göra. De måste sysselsättas och ges bra förebilder.” tycker Leila som vill göra något och hört att en ungdomsgård och arbeten för unga behövs, men är osäker vem som politiskt bestämmer.

Valsystem: Spånga-Tensta är stadsdelsnämnden som är ansvarig för ungdomsverksamheterna i Hjulsta. Leila behöver kontakta lokala politiker och även gå på de öppna nämnde mötena som hålls varje månad. När det gäller fler arbeten för ungdomar måste Leila tar reda på vad partierna i riksdagen och kommunen kan göra.

Organisering: Leila kan lämna ett medborgarförslag om en ny ungdomsgård till nämnden. Då Leila känner att hon har tid att bidra med för att förbättra Hjulsta, organiserar hon sina barndomsvänner och arrangerar en kampanj för ungdomsgården, gör namnlistor och bjuder in media för att sätta press på de lokala politikerna.


Diskriminering på arbetsmarknaden

Fatima, mamma från Akalla som är utbildad barnskötare. Hon har inte fått jobb och upplever att arbetsmarknaden är diskriminerande mot kvinnor med slöja. ”Vi kvinnor från förorten är en grupp som missgynnas. Varför ska det vara så?” undrar Fatima som inte ger upp jobbsökande, men vill uppmärksamma problemet som drabbar andra kvinnor.

Valsystem: Arbete finns att söka, men Fatima upplever att diskrimineringen hindrar henne att få ett. Fatima vill att alla politiska partier i riksdagen, kommun och landstinget ska driva anti-rasismen bättre och föreslå konkreta åtgärder mot diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Organisering: Fatima samlar föreningar och kvinnor för att uppmärksamma problemet. De gör en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen och kräver att myndigheten som inte är politisk ska göra mer för att kvinnor från förorten inte ska diskrimineras.

Livssituationer3.jpg

Bostadsbrist och dåliga fastighetsägare

Samir har bott i Tensta i 30 år. Han tycker att lägenheterna är dåligt skötta och klagar på att det är smutsigt i portuppgångarna. Samirs dotter Carolina, 21 år vill söka bostad. Båda tycker att det saknas små lägenheter i Tensta för unga. ”Lägenheterna är inte byggda för större familjer. Det är trångt, vi behöver fler ettor.” säger Carolina som är osäker på vem som beslutar om byggandet av lägenheter och att få fastighetsägare att ta ansvar.

Valsystem: Både riksdagen och Stockholms stad kan exempelvis besluta att investera pengar för att flera lägenheter ska byggas. Inför valet måste de ta reda på vad partierna ska göra för att lösa bostadssituationen i förorten.

Organisering: Familjen samlar grannar och diskuterar även med Hyresgästföreningen som kan hjälpa hyresgäster mot fastighetsägare som missköter sig. De boenden bjuder in media och politiker för att diskutera lösningar.


Dyr kollektivtrafik till sjukvården

Ingela, är pensionär i Rinkeby och tycker att det är dyrt att åka tunnelbana och buss med SL. Två gånger i veckan besöker hon Karolinska för sjukvård, men tycker att vårdköerna är långa. ”Det är svårt för de med sämre ekonomi att ta sig runt i staden, och när jag väl kommit fram tvingas jag vänta i timmar på sjukvårdshjälp”.

Valsystem: Kollektivtrafiken i Stockholm bestämts av Landstingsfullmäktige som också beslutar om nya satsningar för tunnelbanan och bussar. Partierna i landstinget styr över sjukvårdsfrågor.

Organisering: Ingela skriver debattext i lokaltidningen. Hon tar kontakt med andra föreningar i området för att driva frågan gemensamt om bättre sjukvård och billigare kollektivtrafik.


Polis och brottsbekämpning

Ali och hans vänner upplever att skjutningarna och våldet på Järva har gått för långt. De känner att ungdomarnas relation med polisen är dålig, och är osäkra om fler poliser och kameraövervakning löser brottsligheten. De vet att det finns andra som uttrycker en oro över tryggheten. ”Skjutningarna kommer inte sluta för att fler poliser är i området, det måste göras annat också” tycker gruppen.

Valsystem: Trygghetsfrågan bestäm i flera politiska nivåer. Riksdagen lagstiftar om nya brott, fler poliser och vilka medel som kan användas. Trygghetsarbete bestäms också mycket lokalt. Stockholm Stad bestämmer inte över polisens arbete, men tar initiativ till åtgärder för ökad trygghet såsom medborgarvärdar.

Organisering: Ali och hans vänner bjuder in partier och polismyndigheten för att diskutera kameraövervakningen, och att förbättra idrotten för unga. De börjar även nattvandra i området under helgerna och ställer högre krav på nämnden att prioritera trygghetsfrågan.

Livssituationer2.jpg

Dessa exempel på livssituationer är fingerade, baserade på erfarenheter av organisering i Järva.